Mikrobiom jelitowyCategoriesAktualności

Mikrobiom jelitowy a starzenie się mózgu

Mikrobiom jelitowy odnosi się do różnorodnej populacji mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Badania sugerują, że proces starzenia powoduje dramatyczne zmiany w mikroflorze, co wiąże się z gorszym zdrowiem i słabością w starszych populacjach, jednocześnie zburzenia mikrobioty jelitowej mogą przyczyniać się do pogorszenia funkcjonowania organizmu i przyspieszenia procesów starzenia. Dwukierunkowa wymiana sygnałów między przewodem pokarmowym a mózgiem […]

Zdrowa żywnośćCategoriesAktualności

Bioaktywne składniki żywności w profilaktyce i terapii demencji

Bioaktywne składniki żywności odgrywają ogromną rolę w profilaktyce i terapii demencji. Demencja jest postępującym zaburzeniem funkcji poznawczych, które może wpływać na pamięć, myślenie, orientację i zdolności wykonawcze. Badania sugerują, że odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w bioaktywne składniki żywności, może pomóc w ochronie mózgu i opóźnieniu postępu demencji [1]. Systematyczny przegląd prospektywnych badań kohortowych wykazał, że […]

ŻywnośćCategoriesAktualności

Epidemia zaburzeń pamięci wyzwaniem dla świata

Czy grozi nam epidemia otępienia? Obecnie na świecie jest 55 mln chorych z demencją, a według danych WHO liczba ta w 2050 roku może wzrosnąć nawet 3-krotnie. Z powodu starzenia się społeczeństw, kryzysu epidemicznego oraz niezdrowego stylu życia, chorych przybywa i co roku wykrywa się kolejnych 10 mln przypadków. Co 3 sekundy u kogoś na […]